Kuurausta ja rauhaa – permanenttina Taizéssä

Lawrencen ja Rouvenin vierailun yhteydessä haastattelin heitä vierailukohteiden mahdollisen uutisoinnin avuksi. Tässä juttu vielä myös blogin lukijoille.

Taizén kansainvälisessä luostariyhteisössä Ranskassa vierailee vuosittain tuhansittain nuoria. Joillekin viikon vierailu ei riitä, ja he jäävät pitemmäksi aikaa. Helmikuussa neljällä heistä oli tehtävänään vierailla Suomessa tukemassa Helsingissä ensi syksynä pidettävän Taizé-tapahtuman suunnittelua. Samalla he osallistuivat eri seurakuntien toimintaan. Pitkäaikaisvapaaehtoiset eli “permanentit” Lawrence ja Rouven vierailivat Helsingin lisäksi Lappeenrannassa, Espoossa ja Jyväskylässä.

– Minusta oli hienoa kokea, että nuoriakin ihmisiä voi yhdistää usko, kertoo Rouven ajatuksistaan Taizéstä. Hänen kotiseurakunnassaan Saksassa kirkon penkkejä kuluttavat pääasiassa varttuneemmat sukupolvet. Rouvenin syy jäädä Taizén yhteisöön useamman kuukauden ajaksi liittyi kuitenkin myös haluun pohtia, miten edetä omassa elämässä. Koettelemukset lähipiirissä herättivät miksi-kysymyksiä Jumalaa kohtaan sekä horjuttivat aiempaa päätöstä opiskella papiksi.

Monella permanentilla on syystä tai toisesta tarve miettiä oman elämän suuntaa. Taizén yhteisö tarjoaa paikan, jossa ajatuksille on aikaa ja tilaa. Arki rullaa tasaisesti rukoushetkien, hiljaisuuden, keskustelujen ja käytännön työn painolla. – Juuri ennen tänne lähtöä koordinoin kylpyhuoneiden ja vessojen suursiivousta, Lawrence kertoo tehtävistään, ja vaikuttaa tyytyväiseltä päästyään urakan jälkeen reissuun.

Taizén arjessa eletään todeksi kristittyjen yhteyttä, joka usein koskettaa yhteisössä kävijöitä syvältä. Aamujumalanpalvelus on esimerkiksi järjestetty niin, että eri tunnustuskuntiin kuuluvien on mahdollista nauttia ehtoollinen yhteisessä tilassa. Rouven vertaa ekumeenista yhteisöä uima-altaaseen. Siinä on helppoa ja turvallista opetella perusuimataitoja: luottamusta ja myönteistä suhtautumista omasta hengellisyydestä poikkeaviin ajatuksiin ja elämäntapoihin. Kotiin palattua meressä uiminen on erilaista kuin uima-altaassa, mutta taitoja voi silti harjoittaa.

Viikko Taizéssä alkaa sunnuntaista, jolloin suurin osa vierailijoista vaihtuu. Perjantaisin muistetaan Jeesuksen kuolemaa ja lauantai-iltaisin ylösnousemusta. Viikon mittaiseen vierailuun mahtuu parikymmentä rukoushetkeä, joissa keskeisinä osina ovat meditatiivinen musiikki ja hiljainen rukous. Yhteisön toiminta ulottuu myös Taizén kylän ulkopuolelle. Veljet järjestävät vuosittain yhdessä paikallisten kirkkojen kanssa alueellisia tapahtumia eri maissa sekä suuren nuorten tapaamisen nimellä “luottamuksen pyhiinvaellus halki maanpiirin”. Syyskuun 28.–30. päivä erityisesti Pohjoismaiden, Baltian ja Venäjän nuorille suunnattu alueellinen tapaaminen järjestetään Helsingissä. Tervetuloa mukaan!

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s