Minun kotini – sinun linnasi?

Minä sain omaan huoneen kun olin aloitin koulun. Se oli hienoa. Rakensin sinne itselleni turvapaikan, leikkipaikan, haaveiden paikan. Joskus kutsuin kavereita kylään, en yöksi kuitenkaan.

Omaan kotiin muutin kun lähdin opiskelemaan, kahden huoneen soluun, jossa jääkaapissa kulki tarkasti rajat, mitkä ovat minun ruokiani, mitkä solunaapurini. Omat tiskit hoidettiin itse, joskus tuntui kurjalta, kun omaa suihkuvuoroa joutui aamuisin odottamaan.

Ensimmäiset yhteiset kodit mieheni kanssa olivat jatkuvaa rajanvetoa. Millaiset huonekalut, verhot ja astiat. Mistä kaupasta ostamme ruokamme, miten kaapit järjestetään. Nyt kun yhteinen elo on saanut rakentua, sallin jo sen että hänen sukkansa valloittavat makuuhuoneen lattiaa, koska hän sallii sen, että jätän neulontatarvikkeitani olohuoneessamme milloin minnekin.

Sittemmin on tietysti tehty tilaa lapsille. Ensin vähän, nyt olohuone muistuttaa hoploppia.

Kotini on aina ollut turvapaikkani, paikka jossa kasvoillani saa viipyä muunkinlainen ilme kuin ystävällinen hymy. Ehkä siksi minulta vaatii aina työtä avata kotini ovi vieraille, tutuillekin vieraille. Siivoan, järjestän, hankin, valmistaudun vastaanottamaan. Kun vieraat ovat lähteneet, huokaisen.

Ja kuitenkin, kun ovensa avaa, päästää toisen sisään ja tekee hänen olostaan mahdollisimman mukavan, saa oma koti olla toisenkin ihmisen turvapaikka hetken. Saa itse olla tarjoamassa tilaa, aikaa ja paikkaa toiselle. Ja kun ovensa avaa, tulee vieraasta tuttu, tulee uudesta jo koettua, näkee pisaran maailmaa, jota ei aiemmin ehkä tuntenut; oppii uutta.

Kun veli Stephen vieraili Suomessa viime syksynä, istui hän sohvalla kaksivuotiaan tyttäreni kanssa ja luki tälle lastenkirjaa englanniksi. Tyttäreni painautui häntä lähelle, katseli kuvia ja välillä uskaltautui sanomaan mitä kuvassa on suomeksi. Ihana hetki, toiseen tutustumisen hetki. Vain siksi, että avasimme oven.

J.K. Sinä saat mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin, kuulla heidän elämästään ja jakaa yhteisiä kokemuksia, kun avaat kotisi oven ja tarjoat yösijan Taizé Helsinki 2012 tapahtumaan osallistuvalle nuorelle. Lisää tietoa näiltä sivuilta!

Elina Ahola

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s